Omlet owsiany

środa, kwietnia 15, 2015

Mam dla Ciebie kolejny wspaniały przepis! Tym razem proponuję Ci pyszny, zdrowy omlet owsiany. Może być wspaniałym śniadaniem, lunchem czy obiadem. Wszystko zależy od dodatków. Może być słodki lub słony.


Potrzebujemy:

  • 4 łyżki płatków owsianych, 
  • 150 ml gorącej wody, 
  • 2 łyżki mąki owsianej lub pełnoziarnistej, 
  • 2 jajka, 
  • szczypta soli, 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • WERSJA SŁODKA- 1 łyżka miodu lub innego naturalnego słodzika, 
  • WERSJA WYTRAWNA- 1 łyżka oregano, bazylii lub mieszanki ulubionych ziół. 
Zalewamy płatki owsiane gorącą wodą, zostawiamy na jakiś czas, aby płatki zmiękły (10 minutek). W misce roztrzepujemy dokładnie jajka, dodajemy sól, proszek do pieczenia i 2 łyżki mąki owsianej. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie dodajemy miód lub inny słodzik (w wersji na słodko) lub zioła (w wersji wytrawnej). Do składników dołączamy przygotowaną owsiankę, Po dokładnym zamieszaniu wykładamy nasz omlet na delikatnie nasmarowaną olejem/oliwą i rozgrzaną patelnię, smażymy. 


Mój duży omlet przewracał się dość trudno, dlatego za drugim razem usmażyłam mniejsze omleciki. 
Było zdecydowanie prościej. 


Moje omlety podaję z owocami i zazwyczaj słodkim serkiem, np, półtłustym twarożkiem z miodem lub serkiem wiejskim z dżemem. Opcji jest mnóstwo!

Polecam serdecznie! Próbujcie!
Buziak! ;*

Może Ci się także spodobać:

24 komentarze

  1. Zamiast mąki owsianej może być zwykla? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być owsiana, może być pełnoziarnista, a może być zwykła :)

      Usuń
  2. Daj przepisy na kolacje bo nigdy nie wiem co mogla bym zjesc. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Własnie na takie konkretne komentarze i sygnały liczę! Obiecuję, że się pojawi niebawem! ;D

      Usuń
  3. A jak zrobiłaś te małe omlecik ? bo próbowałam robić chyba z 2 razy i mi się w ogóle nie udawało może te mniejsze mi się udadzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robie mniejsze zeby ulatwic przewracanie :)

      Usuń
  4. fajny pomysł z płatkami :)
    dałam mniej wody
    mąkę jaglaną
    zamiast proszku 1/4 łyżeczki sody
    Bardzo mi smakował z truskawkami :))) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny przepis! <3 Najlepszy omlet owsiany. Robię już drugi raz i wychodzi tak samo pyszny i puszysty (oraz niesamowicie zwarty!) :) DZIĘKUJĘ!!! ~Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego przepisu szukalem, Omlet pod moją diete idealny, proporcje tez doskonale dobrane. Pozdrawiam i dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  7. REWELACJA!!! Bardzo sie ciesze, ze trafilam na ten przepis i na ten blog! Dziekuje bardzo, dzieciaki wsówaly az milo, nic nie zostawily!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo. Spróbuj następnym razem twarogowego omletu z serka wiejskiego. Gwarantuję, że posmakuje pociechom! :)

      Usuń
  8. Wszystkie Twoje dania wyglądają przepysznie, aż zaraz chce się je robić :)
    To sprawa tez tego w jaki sposób je podajesz i ozdabiasz..coś wspaniałego!
    Świetny blog, trafiłam przypadkiem, a wchodzę codziennie w poszukiwaniu motywacji:)
    Życzę dalszych sukcesów i motywujących wpisów :)
    Pozdrawiam cieplutko ;*

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyznam się bez bicia, że płatki owsiane wcinam praktycznie codziennie. Jedna wersja to płatki zmieszane z mlekiem i odżywką białkową a druga to właśnie omlety (na słodko, na ostro). Zdecydowanie bardziej wole to od kanapek z pieczywa sprzedawanego w marketach:)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam omlety, szczególnie na słodko

    OdpowiedzUsuń
  11. ile ta porcja ma kcal ? + świetny przepis x

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękna sprawa daje troszkę inne proporcje 100 gr owsianych 6 białek dwa żółtka ale kozacki połowa siłowni korzysta z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie zrobiłam poraz pierwszy na śniadanie. Pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne!!! Już któryś raz zrobiłam:) mogłabyś dac jakiś przepis na kolacje?:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam z mąki żytniej i z płatkami żytnimi i również wyszedł bardzo dobry!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ok ale po co ten proszek skoro ma być zdrowo??

    OdpowiedzUsuń
  17. Ok ale po co ten proszek skoro ma być zdrowo??

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajny przepis, zdjęcia robisz jakimś profesjonalnym aparatem?

    OdpowiedzUsuń