Pudding z nasion chia

wtorek, kwietnia 14, 2015

Przedstawiam Ci absolutną gwiazdę. Pojawia się od czasu do czasu na moim śniadaniu, z reguły wtedy, kiedy rano wcześnie muszę wstać i nie mam czasu na gotowanie. Pudding z nasion szałwii hiszpańskiej to absolutny hit!


Nasiona szałwii hiszpańskiej (inaczej chia) zaprzyjaźniły się ze mną stosunkowo niedawno. Zdążyły już podbić moje serducho. Mimo niepozornego wyglądu, mają mnóstwo właściwości odżywczych
i mało kalorii. 


W porcji (28 g- 2 łyżki znajdziemy):
  • 137 kcal,
  • 11 g błonnika, 
  • 4 g białka, 
  • 9 g tłuszczy (5 g to kwasy Omega-3),
  • 18 % dziennego zapotrzebowania na wapń, 
  • 30% dziennego zapotrzebowania na magnez, 
  • 30% dziennego zapotrzebowania na mangan, 
  • 27% dziennego zapotrzebowania na fosfor, 
  • cynk, potas, witaminy B1, B2, B3.
Nasiona cechuje także ogromna ilość przeciwutleniaczy. Warto zwrócić uwagę na fakt, że prawie wszystkie zawarte w chia węglowodany, pochodzą z błonnika (18 g nasion ma 12 g węglowodanów, z czego 11 g pochodzi z błonnika). Wysokiej jakości białka i błonnik wspierają proces odchudzania. 
Nasiona bogate są w kwasy tłuszczowe Omega-3. Spożywanie szałwii hiszpańskiej może wpływać pozytywnie na niektóre parametry krwi. Dzięki nim możemy zminimalizować ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2. 

Są proste i warte wprowadzenia do naszej diety. 

Moja propozycja- pudding z nasion chia. Idealne zimne śniadania, drugie śniadanie czy nawet deser!

Potrzebujemy:
  • 2 łyżki stołowe nasion chia,
  • 1 szklankę mleka, może być mleko krowie, może być sojowe, sojowe smakowe, migdałowe itp. Można użyć kefiru lub płynnego jogurtu naturalnego. 
Zalewamy mlekiem nasiona, mieszamy. Po 10 minutach mieszamy raz jeszcze i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc (minimum na 3 godz.). Nasiona napęcznieją. 
Bezpośrednio przed podaniem dodajemy ulubione składniki. U mnie jest to zwykle musli, banan, wiórki kokosowe, bakalie. 

Sam pudding (2 łyżki nasion + 1 szklanka mleka krowiego 2%) to 254 kcal. 


Do gotowego puddingu można dodać łyżkę ciemnego kakao (ciemnego, gorzkiego, niesłodzonego)
i łyżeczkę miodu. Otrzymamy wtedy pyszny, czekoladowy deser. 

Nasiona można dodawać do owsianek, omletów, koktajli i innych przysmaków. 

Nasiona szałwii hiszpańskiej dostępne są w sklepach zielarskich i na stoiskach ze zdrową żywnością. Są bardzo wydajne, paczuszka 500 g wystarcza na bardzo długo. 
Spróbuj koniecznie!


Jeżeli jesteście zainteresowani nasionami chia to odsyłam na stronę:

Buziak! ;*

Może Ci się także spodobać:

6 komentarze

  1. można zamiast nasion chia to siemie lniane ;) ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasiona chia lepiej sprawdzą się w tym przepisie. Próbowałam siemię lniane i efekt nie był dobry. Za to z nasionkami chia było przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. hej zalałam wczoraj nasiona mlekiem krowim, proporcje takie jak u Ciebie i dzisiaj rano to nic nie zgestnialo, ma konsystencje mleka

    OdpowiedzUsuń
  4. hej zalałam wczoraj nasiona mlekiem krowim, proporcje takie jak u Ciebie i dzisiaj rano to nic nie zgestnialo, ma konsystencje mleka

    OdpowiedzUsuń
  5. Tylko, że wszędzie na opakowaniach z chią piszą, że dzienny limit to 15 gram (łyżka) - czy nadmiar z proponowanego przepisu nie będzie powodował jakichś perturbacji żołądkowych (duża zawartość błonnika)?

    OdpowiedzUsuń