Placuszki z serka wiejskiego

środa, maja 27, 2015

Mam dla Was nowy przepis, na pyszne i lekkie placuszki. Będą idealne na śniadanie, a może nawet obiad.


Potrzebujemy:
  • 1 opakowanie serka wiejskiego- 200 g,
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej (u mnie mąka żytnia razowa),
  • szczyptę soli, 
  • cynamon, 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 jajka,

    Dla jednej osoby proponuję z połowy porcji.
W mikserze ucieramy jajka z solą. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Odkładamy mikser. Dodajemy serek wiejski (jeżeli ma dużo śmietanki, można trochę odlać) i cynamon. W zależności od upodobań. Ja lubię cynamon, więc dałam go sporo. Można też z niego zrezygnować. Mieszamy ciasto bardzo delikatnie, za pomocą łyżki


Smarujemy patelnię olejem, delikatnie, rozgrzewamy. Nakładamy niewielkie placuszki i smażymy obustronnie. 

Placuszki będą przepyszne z twarożkiem, owocami, jogurtem czy konfiturą. 

Można także przygotować je w wersji wytrawnej, z warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. 

Smacznego!

Buziak ;*

Może Ci się także spodobać:

14 komentarze

  1. Ciekawy pomysł na wykorzystanie serka wiejskiego :D Na pewno spróbuję zrobić takie placuszki w najbliższym czasie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zastanawiam się, czy dam je radę zrobić jutro w pracy, bo jakoś zimne chyba nie będą mi smakować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są proste do zrobienia, powinnaś dać radę jeżeli masz w pracy krótką przerwę na lunch :)

      Usuń
  3. hej mam pytanie, kupiłam dziś mąkę żytnią. Innej nie mogłam znaleźć. Widziałam jednak jeszcze pszenną pełnoziarnistą i nie wiem czy o tą właśnie chodzi w przepisie czy o inną pełnoziarnistą? Mąki takiej jak Ty używasz, żytniej razowej nigdzie nie mogłam kupić.

    motyczak0

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystkie mi się rozwaliły....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mało mąki/ za krótko smażone. Spróbuj robić mniejsze. :)

      Usuń
  5. Zrobiłam wreszcie dzisiaj. Dobre wyszły, ale troszkę za słone. Następnym razem nie będę dosypywać nawet szczypty soli, bo już serek wiejski jej trochę ma ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łyżeczka miodu też załatwi sprawę ;*

      Usuń
  6. Dawno ich nie robiłam, a bardzo lubię! Jutro lądują na talerzu 💝💝

    OdpowiedzUsuń
  7. Czyli na obiadek mam zrobić z połowy porcji? Szkoda, bo ostatnio za bardzo nimi się nie najadłam :C

    OdpowiedzUsuń
  8. Z bananem i serkiem wiejskim :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie! :))

    OdpowiedzUsuń