Czekoladowe ciasto fasolowe z jabłkami i rodzynkami

wtorek, sierpnia 11, 2015

Ktoś powiedział, że na diecie ciasta są zakazane? Nie takie! Dziś mam dla Was prosty przepis na pyszne ciasto. Będzie idealne na śniadanie, drugie śniadanie lub zdrowy deser do kawy.


Nigdy nie mogłam przekonać się i jednocześnie zmobilizować, aby upiec takie ciasto. Dziś nadszedł ten dzień i żałuję, że nie przełamałam się szybciej. Do wszystkiego trzeba dojrzeć, z owsianką też tak było w moim przypadku.


Ubiegam Wasze pytanie- smaku fasoli nie czuć. Nie ma szans, aby ktoś, kto nie zna przepisu zgadł, z czego zostało przygotowane. Uwierzcie mi na słowo!



Potrzebujemy:
  • puszkę czerwonej fasoli, 
  • 2 dojrzałe banany, 
  • 1 jajko, 
  • garść rodzynek, 
  • 1 jabłko, 
  • 2 łyżki ciemnego kakao, 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie). 

Na początku odsączamy fasolę i przepłukujemy. W blenderze rozcieramy fasolę, banany, kakao i cynamon na jednolitą masę. Dodajemy rozbełtane jajko i mieszamy blenderem z pozostałymi składnikami. Obieramy jabłko i kroimy w kostkę. Owoc oraz rodzynki mieszamy łyżką z przygotowanym ciastem. Wlewamy do foremki i pieczemy przez 50 min. w 180 st. 

Podałam z jogurtem naturalnym z miodem i nektarynką. 

Proste prawda? Spróbujcie koniecznie i nie bójcie się fasoli! 

Smacznego!

Buziak! ;*

Może Ci się także spodobać:

15 komentarze

  1. Te wszystkie przepisy wymyślasz sama czy korzystasz z jakiegoś konkretnego źródła ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś gdzieś zobaczę, coś dodam, coś odejmę, raz wyjdzie, raz nie, to zmieniam proporcje... Uczę się i zbieram inspiracje skąd się da!

      Usuń
  2. Zrobiłam wszystko tak jak napisałaś. Wyszedł zakalec jakiego świat nie wiedział podczas gdy kiedy piekę na oko wychodzi super :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę? To moze kwestia piekarnika? Mi często wychodzą zakalce w babkach np, a tu naprawdę wszystko w porządku. :)

      Usuń
    2. Na pewno nie, inne ciasta wychodzą.

      Usuń
  3. nigdy nie jadłam ciasta z fasolą, za to marchewkowe znam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprobuj koniecznie, fasola jest niewyczuwalna!

      Usuń
  4. Jaką kaloryczność, wartość może mieć takie ciasto? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba dodac kalorycznosc wszystkich skladnikow, mozna to zrobic na kalkulatorach w Internecie. Szczerze- nie liczylam i nie chce liczyc kcal :)

      Usuń
  5. Jesteś dla mnie największą motywacją! Gdybym nie natknęła się na twojego bloga nie zaczęłabym metamorfozy! mam nadzieję, że mi się uda :) gdy osiągnę swój cel, będę mogła pokazać ci moją przemianę? :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile konkretnie należy dodać fasoli? 400g wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daję jedną puszkę fasoli, nie wiem ile ma ona dokładnie g. Kupuję w Biedronce. :) 400 na pewno wystarczy. :)

      Usuń
  7. jaka foremka ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba każda... Ja to robię w takiej, jaką mam pod ręką. :D Teraz chcę zrobić je w wersji muffinek. :)

      Usuń
  8. jaka foremka? smarujesz foremkę czy dajesz papier?

    OdpowiedzUsuń