Faszerowane cukinie

piątek, sierpnia 14, 2015

Dziś mam dla Was przepis idealny na trwający sezon na cukine- faszerowaną wersję warzywa.
Wykonanie niezwykle proste, a smak i wygląd potrawy zachwyca.

Potrzebujemy:
- 1 cukinię,
- filet z kurczaka/ indyka,
- 2 pomidory.
- 1 paprykę,
- 1 małą cebulkę.
- 3 ząbki czosnku,
- kawałek żółtego sera lub mozarelli,
- zioła prowansalskie, bazylia, oregano,
- sól, pieprz,
- ocet winny.


Cukinię myjemy i przecinamy na pół wzdłuż. Wydrążamy łyżką środek (miejsce, w którym są ziarna). Przygotowujemy sos do smarowania. Pomidory myjemy, kroimy i dusimy pod przykryciem. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła prowansalskie, pieprz i sól. Można dodać także odrobinę octu. Cebulkę siekamy i szklimy na patelni. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą lub ulubionymi przyprawami i smażymy na patelni teflonowej. Łączymy z cebulką. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce.



Cukinie smarujemy sosem pomidorowym (całe wnętrze). Faszerujemy je przygotowanym kurczakiem i warzywami. Polecamy resztą sosu. Pieczemy przez 35-40 min. w 180 st. 5 minutek przed końcem pieczenia wyjmujemy i posypujemy serem.

Spróbujcie koniecznie, smacznego!

Buziak :*

Może Ci się także spodobać:

6 komentarze

  1. mniammm, uwielbiam, dziś mam na obiad leczo z cukinii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o właśnie! Leczo jeszcze można zrobić! Dzięki za inspiracje! :)

      Usuń
  2. Wygląda i brzmi przepysznie! ;) Muszę kiedyś wypróbować ten przepis :) Mam tylko pytanie, co robisz ze środkiem cukinii? Dodajesz do reszty warzyw, do farszu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, kury dziadka zjadają :) jest niepotrzebne :)

      Usuń
  3. Troszkę zmodernizowałam przepis ale wyszło mega pyszne!! :)

    OdpowiedzUsuń