Fasolowe brownie z migdałami

poniedziałek, maja 23, 2016

To żadna nowość, że lubię słodycze. Znacie kogoś, kto nie lubi? Cukru unikam jednak jak ognia i szukam zdrowych zamienników. Zdrowie niekoniecznie musi być nudne i niesmaczne, w sumie nigdy takie nie jest w moim wydaniu!



Dziś przepis udoskonalony. Na blogu krążyło kiedyś już ciacho fasolowe. Teraz jednak przepis udoskonaliłam i postanowiłam podzielić się nim tu ponownie.

Potrzebujemy:

  • puszkę czerwonej fasoli (240 g)
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 2 banany
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • żurawinę, 
  • orzechy
  • porcja odżywki białkowej (u mnie smak ciasteczkowy)- OPCJONALNIE 
Fasolę przepłukujemy na sicie. Blendujemy. Dodajemy banany i ponownie rozcieramy blenderem razem z fasolą. Dosypujemy kakao, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Opcjonalnie możemy dodać także odżywkę, która jeszcze bardziej osłodzi nam nasz wypiek. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy migdały i wylewamy ciasto do formy. Na wierzchu układamy dodatki- żurawinę, orzechy i dodatkowo migdały. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. 

Smacznego!



Jeżeli boicie się, że ciasto będzie za mało słodkie, dodajcie łyżkę ksylitolu lub innego słodzidła. 

Wymiary mojej foremki: 17 cm w najszerszym miejscu, 6 cm głębokości.



Próbowaliście kiedyś fasolowych wypieków? Macie może jakieś sprawdzone przepisy lub dodatki? Dajcie koniecznie znać!

Buziak ;*




    Może Ci się także spodobać:

    12 komentarze

    1. Chyba zrobię na dzień matki a jak nie to później..szkoda tylko ze nie mam formy serca, gdzie kupiłaś swoją? ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. Fasolowe wypieki, jedne z moich ulubionych. Uwielbiam ich konsystencję, a brownie to już zupełnie moje smaki <3

      OdpowiedzUsuń
    3. naprawdę nie czuć fasoli? ani trochę? :o

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Jeżeli banany będą odpowiednio duze i dojrzale to nie. ;) u mnie z odzywka nie bylo czuc wcale, a Ty dla bezpieczenstwa doslodz :)

        Usuń
    4. Masz pomysł na zdrowy substytut lasagne? Czy to jest w ogóle wykonalne?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Pewnie! :) Dostępne są pełnoziarniste makarony, nawet takie do lasagne. Do tego mielone mięso drobiowe, sos z duszonych pomidorów i mnóstwo warzyw, troszkę sera na wierzchu też nie zaszkodzi, :)

        Usuń
    5. Kiedyś próbowałam robić to brownie i nie bardzo mi smakowało, ale chyba nie dodawałam do niego bananów... Ale na szczęście tacie smakowało :) Na pewno spróbuję jeszcze raz np. na śniadanie, bo smaki mi się od tamtego czasu bardzo zmieniły.
      Mam pytanie, czy masz może opinie na temat białka ze sklepu SFD (mam na myśli konkretnie to: http://www.sfd.pl/sklep/SFD_Stevia_Whey_Instant-opis32395.html#opis ) chciałabym kupić, ale nie wiem, czy to będzie dobre. Dodam, że chce je spożywać ran na parę dni, kiedy brakuje białka w moim 'rozkładzie' BTW. :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Nie polecałbym tej firmy, można znaleźć coś lepszego w podobnej cenie ;)

        Usuń
    6. Na pewno nie trzeba dodawać nawet jednego jajka?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. W tym przepisie banany zastępują jajka :) można z powodzeniem zastępować je także w innych wypiekach :D

        Usuń
    7. Pytanie nie za bardzo na temat, ale mogłabyś wypowiedzieć się o czerwonej herbacie? Niedawno kupiłam tą z Big Active i jestem ciekawa, czy ją piłaś, a jeśli tak - co o niej myślisz ;)

      OdpowiedzUsuń
    8. Fasolowe brownie jest przepyszne. Ja dodaję jeszcze masło orzechowe.

      OdpowiedzUsuń