Śniadaniowa szakszuka

czwartek, czerwca 23, 2016

To mój pierwszy post i przepis na tym blogu, z tej okazji przygotowałem dla was bardzo prosty i szybki przepis na przepyszne śniadanie, jakim jest tytułowa szakszuka, czyli jajka sadzone w pomidorach. 






Składniki:

  • puszka pomidorów (krojonych bez skórki)
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 4 jajka
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • 3 łyżeczki pieprzu cayenne (ja lubię mocno ostre, jeżeli chcesz łagodne daj jedną)
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Do tego przepisu potrzebujemy dużej patelni. 

Rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy. Siekamy cebulę w drobną kostkę. Teraz musimy ją zeszklić, a gdy to mamy za sobą, dodajemy całą zawartość puszki z pomidorami i lekko podsmażamy nasze składniki przez około 5 min. Gdy całość lekko "pyrka", możemy dodać resztę składników, kolejność nie ma znaczenia, pamiętaj, żeby opłukać fasolę zanim dodasz ją na patelnię. Czosnek należy wcześniej przecisnąć przez praskę. Dokładnie mieszamy i zmniejszamy ogień. Na nasz sos wbijamy jaja i przykrywamy całość przykrywką, gotujemy do momentu aż białka się zetną.

Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu ten specjał kuchni tunezyjskiej tak samo mocno jak mi, i będzie częstym gościem na waszych stołach. :)

Smacznego!

Może Ci się także spodobać:

4 komentarze

  1. A czy próbowałaś już trening Rewolucja Ewy? Będzie jakaś recenzja?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płyta dziś doszła, jeszcze leży zapakowana, bo jestem po porannym treningu i liczę na to, że do wieczora zbiorę siły i ją odpalę. Podejrzewam, że wtedy coś stworzę <3

      Usuń