Zdrowy jagielnik

niedziela, lutego 12, 2017

Szkoda, że na diecie ciasta są niedozwolone... Na całe szczęście ja na żadnej nie jestem! Między spacerami wokół Big Bena i wizytą w Oxfordzie mam dla Ciebie przepis na pyszne i zdrowe ciasto bez mąki, białego cukru i chemicznych dodatków. Niech mi ktoś jeszcze raz powie, że zdrowe odżywianie jest nudne... Jest to pełnowartościowy deser, który na pewno doda Ci energii i pozwoli zapomnieć o kupnych słodyczach.





Dziś stworzyłam jagielnik. Inspirowałam się przepisami Oli Zielińskiej- BLOG (chciałam stworzyć jedno z jej ciast, jednak do każdego brakowało mi przynajmniej dwóch składników). Stąd wziął się jagielnik.



Do wykonania potrzebujemy:


I warstwa

- 100 g daktyli
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki kakao

II warstwa

- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka krowiego lub napoju roślinnego
- 1/2 szklanki cukru kokosowego/ ksylitolu/ cukru brązowego
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych

III warstwa

- dojrzałe awokado
- dwie łyżki mąki kokosowej
- 5 łyżek mleczka kokosowego
- łyżka kakao
- odżywka białkowa (opcjonalnie, ja nie dawałam)
- 2 łyżki wiórków kokosowych


Sposób przygotowania:

I warstwa

Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na 20 minut, odlej nadmiar wody i zblednuj je na gładką masę. Dodaj płatki owsiane oraz kakao. Wymieszaj całość i rozłóż równo na papierze do pieczenia w tortownicy. Schłodź w lodówce. 

II warstwa

Ugotuj kaszę w mleku i wodzie, aż kasza wsiąknie całość. Gotuj na małym ogniu. Dodaj wiórki kokosowe i słodzidło. Zblenduj całość lub dokładnie wymieszaj. Wyłóż schłodzoną masę na czekoladowy spód.

III warstwa

Zblenduj awokado z kakaem, odżywką, mąką kokosową i mleczkiem kokosowym. Ma powstać czekoladowy krem, Rozłóż go równo na jasnej warstwie kaszy i posyp wiórkami. Chłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin. 



Smacznego! 










Może Ci się także spodobać:

2 komentarze

  1. Pysznie wygląda a na pewno jeszcze lepiej smakuje! Uwielbiam takie zdrowe ciasta. Dzięki za przepis i na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszny!!! Co prawda nigdy z takimi cudami nie eksperymentowałam, ale czas chyba spróbować :D Ten drugi pusty kubek jest przeznaczony dla gościa :)

    OdpowiedzUsuń