Kokosowy jagielnik (bez pieczenia)

piątek, marca 31, 2017

Dzisiaj przepis, z którego jestem autentycznie dumna. Sprężając się w maksymalnie 30 minut możesz wyczarować to cudo w swoim domu. Daj mu szansę, bo warto. 

Do wykonania potrzebujemy:

I warstwa

- 100 g daktyli
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki kakao

II warstwa

- 200 g suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka krowiego lub napoju roślinnego, ja użyłam kokosowego
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru kokosowego/ ksylitolu/ cukru brązowego
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych

III warstwa

- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- garść orzechów nerkowców
- garść orzechów laskowych
- wiórki kokosowe


Sposób przygotowania:

I warstwa

Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na 20 minut, odlej nadmiar wody i zblednuj je na gładką masę. Dodaj płatki owsiane oraz kakao. Wymieszaj całość i rozłóż równo na papierze do pieczenia w tortownicy. Schłodź w lodówce przez przynajmniej 15-20 minut.

II warstwa

Ugotuj kaszę w mleku i wodzie, aż kasza wsiąknie całość. Gotuj na małym ogniu. Kasza ma być bardzo miękka. Dodaj wiórki kokosowe i słodzidło. Zblenduj całość na gładki krem. Wyłóż schłodzoną masę na czekoladowy spód.

III warstwa

Rozpuść w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Polewaj ciasto za pomocą łyżki tworząc esy-floresy. Posyp czekoladę orzechami i wiórkami zanim zastygnie.

Schłodź ciasto w lodówce przez minimum godzinę przed podaniem.

Smacznego!










Może Ci się także spodobać:

3 komentarze

  1. Ten przepis wygląda c-u-d-o-w-n-i-e. Jutro zrobię na zakupach uzupełnienie składników i wykonam to cudo *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej!
    Widzę, że przydałoby Ci się profesjonalne logo na bloga. Wykonam takie za niewielką cenę, zapraszam do kontaktu i do obejrzenia mojego portfolio http://www.dsgrafika.portfoliobox.net/
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń