Pudding chia w NutriBullet

poniedziałek, marca 13, 2017

Mówiłam, że ten potrafi miksować nie tylko koktajle? Dziś przepis na pyszny, zdrowy i pełnowartościowy deser, który u mnie pojawia się najczęściej jako drugie śniadanie lub podwieczorek, czyli pudding z nasion szałwii hiszpańskiej, czyli popularnych chia. 


Składniki:

  • banan
  • pół szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • pół szklanki wody
  • 5 łyżek mleczka kokosowego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki nasion chia
Masz ochotę na deser czekoladowy? Dodaj kakao! 

Wszystkie składniki przekładamy do kielicha, blendujemy i wkładamy do lodówki na noc. Smakuje wspaniale z granolą, świeżymi owocami lub domową konfiturą. 

Znasz te małe, czarne nasionka czy to Twoje pierwsze spotkanie? Może przekonam Cię do zakupu podając kilka informacji na ich temat. To absolutna skarbnica witamin i minerałów. 


W porcji (28 g- 2 łyżki znajdziemy):
  • 137 kcal
  • 11 g błonnika
  • 4 g białka
  • 9 g tłuszczy (5 g to kwasy Omega-3)
  • 18 % dziennego zapotrzebowania na wapń
  • 30% dziennego zapotrzebowania na magnez
  • 30% dziennego zapotrzebowania na mangan
  • 27% dziennego zapotrzebowania na fosfor 
  • cynk, potas, witaminy B1, B2, B3
Nasiona cechuje także ogromna ilość przeciwutleniaczy. Warto zwrócić uwagę na fakt, że prawie wszystkie zawarte w chia węglowodany pochodzą z błonnika (18 g nasion ma 12 g węglowodanów, z czego 11 g pochodzi z błonnika). Wysokiej jakości białka i błonnik wspierają proces odchudzania.
Nasiona bogate są w kwasy tłuszczowe Omega-3. Spożywanie szałwii hiszpańskiej może wpływać pozytywnie na niektóre parametry krwi. Dzięki nim możemy zminimalizować ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2.

Naprawdę warto pokusić się o zakup. Mała paczuszka wystarcza na długi czas.

video


Buziak :*

Może Ci się także spodobać:

2 komentarze

  1. Niejednokrotnie próbowałam zaprzyjaźnić się z chia, ale po prostu mi nie smakują. Czasami dodaję je do jogurtu naturalnego, który zazwyczaj zjadam z granolą :)Jednak myślę że taki mix z bananem i wiórkami kokosowymi mógłby mi zasmakować, uwielbiam to połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wręcz przeciwnie, uwielbiam desery z chia. Wykorzystuję je do puddingów i koktajli a czasem nawet do dań wytrawnych. Chia są niezbędne w mojej diecie ze względu na ich właściwości odchudzające.

    OdpowiedzUsuń